Nieuws
Gastles Smaaklessen
We gaan samen 2 uur kokkerellen in de klas, met z’n allen. En daarna eten we alles op. Woon jij in Utrecht stad of in Amersfoort? Geef je snel op voor deze gastles!
Voor wie?
Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van basisscholen in Utrecht stad en Amersfoort.
Wanneer?
In maart-april 2020 (23 maart, 24 maart, 27 maart, 30 maart, 31 maart, 6 april, of 7 april). We plannen de les in overleg met de school in.
Aanmelden
Aanmelden gebeurt via Chef! op www.voedseleducatie.nl. Neem contact op met de gastdocent via "gastlessen" op het dashboard.
Wat is het doel van de Smaakles?
Met deze Smaakles willen wij scholen enthousiasmeren om met praktische vaardigheden aan de slag te gaan. Regelmatig horen we dat scholen niet toekomen aan het oefenen met de praktische vaardigheden en het daadwerkelijk bereiden van recepten.
Wie geeft de gastles?
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft i.s.m. het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2016 het Programma Jong Leren Eten tot stand gebracht. Dit programma wil een structurele aanpak om kinderen bewust te maken van gezonde, duurzame én lekkere keuzes. Er wordt samengewerkt met verschillende partners om voedseleducatie en voedselvaardigheden van kinderen (0-18 jaar) te verbeteren.
In samenwerking met het Voedingscentrum, de Hogeschool Utrecht en Smaaklessen wil Jong Leren Eten Utrecht deze smaakles aanbieden. De Smaaklessen gaan we uitvoeren op 25 basisscholen (in Utrecht stad en Amersfoort).
Studenten Minor Voeding van de Hogeschool Utrecht (groepjes van 2-4 studenten) komen een gratis kookles geven van twee uur (bijvoorbeeld van 10-12 uur) in de klas.
Wat zijn de voorwaarden?
Leerkracht is aanwezig en betrokken bij de Smaakles
Scholen kopen zelf de ingrediënten voor de les (kosten ca. 25 euro)
Er wordt een evaluatieformulier ingevuld na de les (duurt ca. 10 minuten)
We gaan graag een duurzame relatie aan met deelnemende scholen. Het tweejaarlijks aanbieden van een Smaakles op jullie school is bespreekbaar.
Wat is de bedoeling?
Studenten Minor Voeding van de Hogeschool Utrecht (groepjes van 2-4 studenten) komen een gratis kookles geven van twee uur (bijvoorbeeld van 10-12 uur) in de klas. Daarin wordt met de kinderen geoefend met praktische vaardigheden zoals snijden, wassen, mengen en koken. De gemaakte recepten kunnen daarna gezamenlijk opgegeten worden. Er is geen keuken nodig voor het maken van de recepten. Alle materialen die nodig zijn voor het koken worden meegenomen.
Wat verstaan we onder voedselvaardigheden?
‘Voedselvaardigheid’ houdt in dat een persoon kennis en vaardigheden over voeding kan toepassen in de praktijk. Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling en bereiding) hebben een grotere kans gezond en duurzaam te (gaan) eten. Het bezitten van deze kennis, vaardigheden en gedrag die bijdragen aan een goede relatie met voeding, zijn een goede basis om als volwassene deze relatie ook te hebben.