Gezond op school

Met Smaaklessen op weg naar een Gezonde School!

Veel scholen gebruiken Smaaklessen als onderdeel van een uitgebreider eet- en beweegbeleid. Leerlingen eten dan bijvoorbeeld ook fruit en groente als tienuurtje en ook bij traktaties wordt gelet op gezondheid. Scholen die investeren in een goed eet- en beweegbeleid, plukken daar zelf ook de vruchten van. Leerlingen die gezond eten en genoeg bewegen, zijn fitter en kunnen zich beter concentreren.

Gezond schoolbeleid

Behaal het vignet Gezonde School

logo_logo_gezonde_school.png

Bij een aantal scholen prijkt inmiddels ook het vignet Gezonde School aan de gevel. Met dit vignet laat u zien dat u elk jaar, door de hele school heen, aandacht besteedt aan een gezonde leefstijl. Het Vignet Gezonde School bestaat uit zeven deelcertificaten voor verschillende thema’s. Smaaklessen helpt scholen op weg naar het deelcertificaat Voeding.

Wat doet een gezonde school?

Op een Gezonde School is er niet alleen tijdens de les aandacht voor gezondheid. Als een school aan de slag gaat met het thema voeding, dan hoort daar ook een schoolfruitbeleid bij en heldere regels voor gezond trakteren en de schoollunch. Ook tijdens sportdagen, uitjes en andere activiteiten maakt de school de gezonde keuze de standaard. Scholen hoeven het wiel niet alleen uit te vinden. Juist niet.

Gezonde Scholen betrekken het team en de ouders bij het beleid en zoeken de samenwerking op met de GGD en andere partners. Ook het Voedingscentrum biedt ondersteuning. Eens per jaar kunt u aanspraak maken op het ondersteuningsaanbod van de Gezonde School.

Praktijkverhalen

Hoe voer je de Gezonde basis op school uit? Lees praktijkverhalen van andere scholen en ouders.

Gezonde traktaties

gezondtrakteren.png

Gezond trakteren

Op deze website van GGD Zaanstreek-Waterland vindt u leuke traktaties en tips voor gezonde tussendoortjes op school.


Voedingscentrum

Voedingscentrum

Een traktatie is al snel een hele maaltijd. De belangrijkste richtlijn is dat het niet te groot is en niet te veel calorieën bevat. Bekijk meer tips of bestel de traktatieposter.


Smaaklessen_traktatiepakket._Stickervel_onderbouw.jpg

Traktatiepakket Smaaklessen

Tover groente en fruit om in vrolijke feestmannetjes of maak feestelijke traktatieprikkers! Print de stickers en vlaggetjes op stickerpapier en ga aan de slag!

Inhoud traktatiepakket:

EU-Schoolfruit

steunpuntsmaaklessen.gif

Een gezonde pauzehap is ook een belangrijk onderdeel van een gezond eet- en beweegbeleid op school.

EU-Schoolfruit stimuleert kinderen samen fruit en groente te eten. Deelnemende scholen ontvangen 20 weken gratis schoolfruit voor alle leerlingen. Tijdens de 20 weken schoolfruit maakt de school gebruik van de EU-Schoolfruitlessen en het schoolfruitdigibord.

Kijk hiervoor op de website van EU-Schoolfruit.

Kok in de Klas en Smaakfeest

Geeft u regelmatig Smaaklessen? En bent u toe aan een aanvullende activiteit? Nodig eens een kok uit in de klas of organiseer een Smaakfeest!

Kokindeklas.jpg

Kok in de klas

Nodig een kok uit in de klas! Een heuse kok maakt kinderen razend enthousiast voor eten en alles daaromheen.
IMG_0495.jpg

Smaakfeest

Wilt u een keer goed uitpakken met de hele school? Organiseer dan een Smaakfeest! Een Smaakfeest is een feestelijke ochtend boordevol smaakproefjes.


Suggesties voor andere projecten en websites

Tussen1.jpg