category_news
Yes, de nieuwe Smaaklessen zijn er!
Goed nieuws! Er is een nieuwe versie van Smaaklessen. Net
zo leuk en smakelijk als de vorige versie, maar dan met nieuwe lessen, nieuwe
recepten, weer helemaal van deze tijd én in een nieuw jasje!
Wat is er nieuw?
● Alle lessen zijn nagelopen op inhoud, actualiteit, didactiek, objectiviteit en inclusiviteit.
● Er zijn een aantal lessen helemaal of deels vervangen door nieuwe lessen. Zo zijn er een aantal nieuwe thema’s die terugkomen, zoals water drinken, voedselverleidingen en duurzaam eten. Ook zijn er nieuwe kooklessen voor groep 3 t/m 8 met recepten en video’s van koks Sandra Ysbrandy, Ramon Beuk en Maryam Shekoh.
● Er zijn extra optionele activiteiten, die ook in kleine groepjes met een onderwijsassistent gedaan kunnen worden.
Overzicht van de nieuwe Smaaklessen
Groep 1-2
Dit zijn de nieuwe lessen van groep 1-2:
Lessen groep 1-2 | Waar gaat de les over? |
Les 1: Groente en fruit ontdekken | Het proeven van verschillende soorten groente en fruit |
Les 2 : Van zaadje tot eten | Het ontstaan van groente en fruit uit zaden en pitten |
Les 3: Lekker schilderen! | Het maken van een eetbaar schilderij |
Les 4: Wanneer eet je? | Verschillende eetmomenten zoals ontbijt, middageten en avondeten |
Les 5: Wat heb je nodig? | Wat je lichaam nodig heeft om groot en sterk te worden |
Les 6: Winkelen in de klas | Verschillende winkels en plekken waar eten wordt verkocht |
Les 7: Waar komt mijn eten vandaan? | De herkomst van eten |
Les 8: Drink je drankje* | Het belang van het drinken van water |
Les 9: Broodjes bakken | Het samen bakken van broodjes in de klas |
*Deze les is helemaal nieuw.
Groep 3
Dit zijn de nieuwe lessen van groep 3:
Lessen groep 3 | Waar gaat de les over? |
Les 1: Proeven met je zintuigen | Zintuigen en de hoofdsmaken |
Les 2: Ontbijt: een goede start | Gezond ontbijten |
Les 3: De appelmoesfabriek* | Bewerkt en onbewerkt eten |
Les 4: Eet- en drinkmomenten | Eetmomenten en tanden poetsen |
Les 5: Kookfestijn: feestelijke traktaties** | Het samen maken van gezonde traktaties |
*In deze les ga je geen jam meer maken, maar appelmoes!
**Deze les is helemaal nieuw
Groep 4
Dit zijn de nieuwe lessen van groep 4:
Lessen groep 4 | Waar gaat de les over? |
Les 1: Beroepsproevers* | Hoe je zintuigen je kunnen helpen maar ook foppen |
Les 2: Een gezonde pauzehap | Gezond eten tijdens de pauze |
Les 3: Wie maken ons eten? | Herkomst en producenten van eten |
Les 4: Groente en fruit van ver!* | Exotische soorten groente en fruit |
Les 5: Kookfestijn: het lunchmenu** | Het samen maken van verschillende gerechtjes voor de lunch |
*In deze lessen zitten een aantal nieuwe lesonderdelen.
** Deze les is helemaal nieuw.
Groep 5
Lessen groep 5 | Waar gaat de les over? |
Les 1: Ontdek de hoofdsmaken* | Proefjescircuit met alle hoofdsmaken |
Les 2: Lekker uit de Schijf van Vijf* | Waaruit de Schijf van Vijf bestaat |
Les 3: Wat een verspilling! | Voedselverspilling en hoe je dit tegen kunt gaan |
Les 4: Waar bewaar je wat? | Bewaren van eten in de koelkast, fruitmand en voorraadkast |
Les 5: Kookfestijn: Regenboogwrap** | Het samen maken van een wrap maken vol met Nederlandse groente |
*In deze lessen zitten een aantal nieuwe lesonderdelen.
** Deze les is helemaal nieuw.
Groep 6
Lessen groep 6 | Waar gaat de les over? |
Les 1: Speurneuzen* | Kruiden en specerijen |
Les 2: Proefjescircuit met de Schijf van Vijf** | Schijf van Vijf en voedingsstoffen |
Les 3: Met of zonder pakjes en zakjes?* | Onbewerkt en bewerkt eten |
Les 4: Eerlijk, duurzaam of biologisch?** | Keurmerken biologisch, dierwelzijn, fairtrade en duurzaamheid |
Les 5: Kookfestijn: Sushicups** | Het samen maken van sushi in de vorm van een cupcake |
*In deze lessen zitten een aantal nieuwe lesonderdelen.
** Deze les is helemaal nieuw.
Groep 7
Lessen groep 7 | Waar gaat de les over? |
Les 1: Iedereen eet mee* | Verschillende diëten en eetvoorkeuren |
Les 2: Opscheppen maar!** | Hoeveelheden uit de Schijf van Vijf |
Les 3: Etikettenpret* | Etiketten en de voedselproductieketen |
Les 4: Het appeldebat | Biologische landbouw |
Les 5: Kookfestijn: Olé Tabouleh** | Het samen maken van een bulgursalade |
*In deze lessen zitten een aantal nieuwe lesonderdelen.
** Deze les is helemaal nieuw.
Groep 8
Lessen groep 8 | Waar gaat de les over? |
Les 1: Voedselverleidingen** | Invloed van de omgeving op je voedselkeuzes |
Les 2: De energiebalans* | Voedingsstoffen, Nutri-score en de balans tussen eten en bewegen |
Les 3: Hoe eet je duurzaam?** | Hoe je duurzame eetkeuzes kunt maken |
Les 4: Proefjes met toevoegingen | Toevoegingen op het etiket |
Les 5: Kookfestijn: De Buitengewone onenburger** | Het samen maken van een bonenburger |
*In deze lessen zitten een aantal nieuwe lesonderdelen.
** Deze les is helemaal nieuw
Waar kun je de nieuwe lessen vinden?
Er staat een nieuwe lesmap voor jullie klaar in de webshop. De lesmap is net als de vorige versie €75,00
Momenteel zijn we bezig met de laatste puntjes op de i voor de nieuwe werkbladen en de digibordmodules. Na de zomer staat alles klaar voor het nieuwe schooljaar!
In de Smaakleskist vind je alle materialen om aan de slag te gaan met de Smaaklessen, zoals schilmesjes, snijplankjes, bakjes etc. Deze kun je ook vinden in onze webshop.
P.S. De ‘oude’ Smaaklessen blijven nog t/m de zomervakantie op Chef! staan. Daarna vervangen we ze door de nieuwe Smaaklessen.
Hoe zet je Smaaklessen in?
De lessen sluiten aan bij de kerndoelen voor het basisonderwijs vanuit het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’, domein Mens en samenleving en domein Natuur en techniek. De lessen zijn gebaseerd op het Leerplankader voeding van de SLO.
Er zijn verschillende manieren om voedseleducatie in te zetten.
- Project: verdeel de lessen over de dagen van de projectperiode.
- Verspreid over het schooljaar: maak van tevoren een planning, zodat alle lessen aan bod komen.
- Koppeling met reguliere lesmethoden in het onderwijs: Op onze website vind je een overzicht hoe het lesmateriaal van Smaaklessen een verdieping, verbreding of vervanging kan zijn op methodes die nu al gebruikt worden. In het overzicht vind je lesmethodes zoals Argus Clou, Blink, DeZaken en Wijzer, zie ook www.smaaklessen.nl/aansluitingonderwijs.
- Geef je ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO)? Bekijk deze pagina voor suggesties over hoe je Smaaklessen hierbij kunt inzetten.
Over Smaaklessen
Smaaklessen in een bewezen effectief erkend lespakket. Smaaklessen is ontwikkeld door Wageningen University & Research en wordt ondersteund door het Voedingscentrum, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Voedseleducatie Platform. Smaaklessen is onderdeel van Gezonde School. Het RIVM erkent Smaaklessen als een effectieve interventie, zie ook www.smaaklessen.nl/onderzoek.