Intermediairs
Onderzoek laat zien dat naast educatie over voeding meer nodig is om kinderen gezonder te laten eten. Een integrale aanpak, waarin een combinatie van educatie, gezond schoolbeleid/ regelgeving en een gezonde leefomgeving wordt gerealiseerd, is een uitstekende basis om blijvende gedragsverandering te realiseren.
Wat kunt u doen als GGD, NME of gemeente?
Voedseleducatie biedt scholen handvatten om verder te denken dan alleen de lessen. Hier kan een leerkracht of school vaak wel wat hulp bij gebruiken. Een medewerker van een GGD, NME of gemeente kan hier een belangrijke rol in spelen.
Vanuit uw rol kunt u de school adviseren hoe zij voedseleducatie kunnen inzetten en hoe zij daarnaast kunnen werken aan een gezond voedingsbeleid op school.


Ondersteunende links en documenten:
Wat kunt u doen als intermediair?
Maak een account op Chef!
In ons lesportaal Chef! heeft u als intermediair toegang tot alle lessen van Smaaklessen, Smaakmissies en EU-Schoolfruit. Daarnaast kunt u via de rapportagefunctie zien welke scholen in uw regio voedseleducatie geven. Ook is er de mogelijkheid om een gastles aan te bieden.
Maak nu een gratis account aan op www.voedseleducatie.nl
Leen de Smaakleskist uit
Koop een Smaakleskist en stel deze beschikbaar aan de scholen uit uw omgeving. Neem contact met ons op om uw locatie toe te voegen aan de lijst met uitleenpunten.
Uw contact met scholen
Informeer scholen over het bestaan van voedseleducatie. onze activiteiten en andere mogelijkheden van de lesprogramma's.
Download of bestel gratis brochures die u kunt gebruiken in uw contact met de scholen. U kunt ook een gastles geven om de leerkracht en leerlingen enthousiast te maken.
Inventarisatie
Inventariseer op welke manier de school voedseleducatie kan inzetten. Hoe past dit binnen het onderwijssysteem van de school? Welk voedingsbeleid heeft de school al? Welke mogelijkheden zijn er om dit uit te breiden? Maak hierbij gebruik van de Gezonde School aanpak en vertaal dit in een concreet plan van aanpak.
Gemeentelijk beleid
Neem voedseleducatie op in het beleid voor het thema gezond gewicht. Voedseleducatie heeft ook raakvlakken met andere beleidsterreinen zoals Onderwijs, Milieu & Duurzaamheid. Zo wordt voedseleducatie onderdeel van een brede integrale aanpak. Ook kunt ook het lesprogramma Smaaklessen koppelen aan EU-Schoolfruit, JOGG of sportinterventies.
Monitoring en evaluatie
Hoe verloopt voedseleducatie op school? Hoe staat het met het voedingsbeleid? Waar loopt de school tegenaan? Hoe wordt voedseleducatie de komende jaren voortgezet? Zorg dat u regelmatig met de school evalueert en het beleid bijstelt.
Meebouwen aan objectieve voedseleducatie?
Het Voedseleducatie Platform is een Publiek-Private Samenwerking waarin overheid, bedrijfsleven, wetenschap, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken aan objectieve educatie over voeding bij kinderen.
