Intermediairs
Voedseleducatie biedt scholen handvatten om verder te denken dan alleen de lessen. Hier kan een leerkracht of school vaak wel wat hulp bij gebruiken. Een medewerker van een GGD, NME of gemeente kan hier een belangrijke rol in spelen. Vanuit je rol als intermediair kun je de school adviseren hoe zij voedseleducatie kunnen inzetten en hoe zij daarnaast kunnen werken aan een gezond voedingsbeleid op school.
Waarom Smaaklessen adviseren?
✓ Bewezen effectief en opgenomen in de interventiedatabase van het RIVM op het niveau effectief
✓ Objectief, volgens de laatste wetenschap en bevat geen reclame
✓ Ondersteund door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Voedingscentrum
✓ Onderdeel van het Vignet Voeding van de Gezonde School
✓ Gratis toegankelijk via het lesportaal Chef!
Wat kunt u doen?
Promoot het lesportaal Chef!
In het lesportaal Chef! heb je als intermediair toegang tot alle lessen van Smaaklessen, Smaakmissies en EU-Schoolfruit. Daarnaast kun je via de rapportagefunctie zien welke scholen in jouw regio voedseleducatie geven en een gastles aan bieden. Download ook de toolkit voor het promoten van Chef!.
Word uitleenpunt
Koop een Smaakleskist en stel deze beschikbaar aan de scholen uit jouw omgeving. Neem contact met ons op om jouw locatie toe te voegen aan de lijst met uitleenpunten. Nieuwsgierig wie er in uw regio al een Smaakleskist uitleent? Bekijk dan de uitleenpunten.
Vraag een workshop aan
Is er interesse vanuit professionals in uw regio om meer te weten te komen over het inzetten van voedseleducatie in uw regio? Of zijn er leerkrachten in uw regio die graag met Smaaklessen aan de slag willen? Vraag dan een workshop bij ons aan.
Gastlessen
Gastlessen op Chef!
Op het lesportaal Chef! kunnen scholen gastlessen boeken. Zelf een gastles aanbieden? Maak een gastdocent-account aan op het lesportaal Chef!, doorloop de E-learning en biedt je gastles aan.
Student in de klas
Als student een les over voedseleducatie verzorgen op Chef!? Gebruik de toolkit, ontwikkeld voor onderwijsinstellingen en studenten en maak leerkrachten en leerlingen enthousiast voor Smaaklessen.
Kok in de klas
Wat is er nu leuker dan een heuse kok in de klas? Tijdens dit jaarlijks event gaan kinderen uit groep 6, 7 en 8 samen met koks basissmaken verkennen, nieuwe smaken ontdekken en zelf koken.
Gezond schoolbeleid
Wijkiezengroenteenfruit.nu
Deze website heeft als doel om scholen te stimuleren en te inspireren afspraken te maken over vaste groente- en fruitdagen en voedseleducatie. De website is ontwikkeld in samenwerking met JOGG. JOGG-regisseurs, die actief zijn in 178 gemeenten, kunnen gebruik maken van de website én het hard-copy materiaal dat hierop aansluit .
Gemeentelijk beleid
Neem voedseleducatie op in het beleid voor het thema gezond gewicht of in het lokale preventieakkoord. Voedseleducatie heeft ook raakvlakken met andere beleidsterreinen zoals Onderwijs, Milieu & Duurzaamheid. Zo wordt voedseleducatie onderdeel van een brede integrale aanpak.
Monitoring en evaluatie
Hoe verloopt voedseleducatie op school? Hoe staat het met het voedingsbeleid? Waar loopt de school tegenaan? Hoe wordt voedseleducatie de komende jaren voortgezet? Zorg dat je regelmatig met de school evalueert en het beleid bijstelt.
Meebouwen aan objectieve voedseleducatie?
Het Voedseleducatie Platform is een Publiek-Private Samenwerking waarin overheid, bedrijfsleven, wetenschap, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken aan objectieve educatie over voeding bij kinderen.