Moestuinactie
Ook dit schooljaar is het weer mogelijk gratis moestuinzaadjes aan te vragen, want zelf ontdekken en beleven in een moestuin is effectief, leuk en leerzaam! Als leerkracht van groep 1, 2, 3 of 4 kun je vanaf 6 januari 2025 een gratis moestuinpakketje aanvragen om met je leerlingen aan de slag te gaan met de Smaakmissie Moestuin! De zaadjes worden begin maart verstuurd.
Het pakketje bestaat uit:
- Brief voor de leerkracht
- Envelop met brief voor de leerlingen van de tuinvrouw uit de Smaakmissie Moestuin
- Tien zakjes met zaadjes: spinazie, snijbiet, radijs, kropsla, wortel, bindsla, courgette, rucola, rode biet (kroten) en spitskool
- Zaaikalender
Let op: voor het speciaal onderwijs is er dit jaar een aangepast pakket beschikbaar in samenwerking met Special Heroes. Je kunt dit doorgeven in het formulier.
Informatie voor het zaaien en oogten
Heb je de moestuinzaadjes binnen? Dan kan er gezaaid worden!
- Vanaf half maart kunnen de zaadjes gezaaid worden.
- Gebruik voor het groeien van de zaden potgrond en geen watten. Watten werken alleen bij tuinkers, snelle kiem en groei.
Voorwaarden
- Alleen basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs kunnen een moestuinpakketje aanvragen.
- Er mag één moestuinpakketje per leerkracht worden aangevraagd (de zaadjes kunnen ook gedeeld worden met andere groepen).
- De aangemelde leerkracht geeft een les van de Smaakmissie Moestuin via het lesportaal Chef!.
- Indien de leerkracht nog geen account heeft op het lesportaal Chef!, maakt de leerkracht een account aan (gratis).
- De aangemelde leerkracht ontvangt informatie via e-mail over de Smaakmissie Moestuin.
Herkomst van de zaden
De zaden in het pakket zijn een natuurproduct. Ze zijn vermeerderd met respect voor de natuur, vrij van bestrijdingsmiddelen en bij de ontwikkeling zijn geen technieken gebruikt die vallen onder de term genetische modificatie.
Moestuinpakket voor speciaal onderwijs
Dit jaar is een aangepast pakket beschikbaar voor het speciaal onderwijs. Bij dit pakket zit een extra informatiebrief waarbij naast de Smaakmissie Moestuin ook de kennismakingslessen moestuinieren van Special Heroes worden toegelicht.
Je kunt vanaf 6 januari in het aanmeldformulier doorgeven als je dit pakket wilt ontvangen.
Bekijk hieronder de zaden
Spinazie
Zaaien: februari tot maart
Oogsten: vanaf april tot mei
- Als het in februari nog erg koud is, wacht dan tot maart met zaaien. Maak de grond fijn, korrelig en licht vochtig. Zaai de zaadjes direct buiten in de grond in een rij. Maak eerst een rij geultjes in de grond van 2 cm diep. Tussen de geultjes zit ongeveer 4 cm. Leg de zaadjes in de geultjes. De zaadjes mogen tegen elkaar aan liggen. Dek ze af met een beetje aarde. Geef nu wat water en houd de zaden een paar dagen vochtig. Al na een paar dagen zie je de eerste sprietjes opkomen. Na ongeveer 8 weken is de spinazie groot genoeg om te oogsten. Knip de blaadjes met een schaar af.
Kropsla
Zaaien: maart tot juli
Oogsten: vanaf juni tot oktober
- In maart zaai je de kropsla eerst binnen in potjes. Vanaf april kun je de plantjes buiten in de volle grond zetten. Zet de planten ongeveer 15 cm uit elkaar. Als de kropjes tegen elkaar aan gaan groeien, haal dan de minst groeiende eruit. Na ongeveer 6-10 weken kun je de sla oogsten.
Rucola
Zaaien: maart tot begin september
Oogsten: vanaf mei tot oktober
- Zaai de zaadjes direct buiten in de grond in een rij. Maak een geultje van 1 cm diep en leg daar elke 10 cm een zaadje in. Bedek met een laagje grond. Je kunt de blaadjes na ongeveer 6 weken oogsten wanneer ze groot genoeg zijn om te eten.
Courgette
Zaaien: maart
Oogsten: vanaf juni tot juli
- Zaai de zaadjes in maart binnen, in potjes/potten. Vanaf half mei, als de plantjes minimaal 3 blaadjes hebben, kun je ze buiten planten. Zet de planten ongeveer 75 cm uit elkaar. Het is goed voor de groei om er dan een beetje compost of bemeste grond aan toe te voegen. Wanneer de courgettes na 1-2 maanden buiten groeien groot genoeg zijn (zo'n 15 cm lang), kun je ze oogsten. De planten kunnen tot in de herfst nieuwe courgettes blijven maken.
Spitskool
Zaaien: eind maart tot eind mei
Oogsten: vanaf half mei tot half oktober
- Zaai de zaadjes meteen buiten in de grond, op ongeveer 25 cm uit elkaar. Als de kool mooi gesloten is en je de spitskolen groot genoeg vindt kun je ze oogsten. Let op, dit is een mini-spitskool en wordt dus niet heel groot.
Rode biet (kroten)
Zaaien: half maart tot half juni
Oogsten: vanaf eind juni tot half oktober
- Zaai rode biet direct in de volle grond, ongeveer 8 cm uit elkaar. Maak hiervoor geultjes van ongeveer 1 cm diep. Bedek met een laagje grond. Haal af en toe dode of gelebladeren weg. Je kunt tussendoor het blad oogsten voor salades. Geef voldoende water. Op zijn vroegst zie je na 8-9 weken bieten verschijnen. Als je ze groot genoeg vindt kunje ze oogsten. Haal dan niet teveel blad weg. Dan kunnen er nog bietjes groeien.
Bindsla
Zaaien: eind maart tot mei
Oogsten: vanaf mei tot september
- Zaai bindsla in de volle grond, ongeveer 15 cm uit elkaar. Na ongeveer 6 tot 8 weken kun je de kropjes sla oogsten.
Radijs
Zaaien: mei tot half augustus
Oogsten: vanaf juni tot oktober
- Zaai de zaadjes direct buiten in de grond in een rij. Maak een ondiep geultje van 0,5 cm diep en leg daar elke 4 cm een zaadje in. Bedek met een laagje zand of grond. Laat de plantjes niet uitdrogen, geef bij droog weer regelmatig water. Oogst de radijsjes als ze mooi rond worden en elkaar gaan wegdrukken.
Snijbiet
Zaaien: half maart tot half augustus
Oogsten: vanaf half mei tot half oktober
- Zaai de zaadjes direct buiten in de grond, ongeveer 15 cm uit elkaar. Bedek met een laagje grond. Oogst de snijbietbladeren door het buitenste blad af te snijden. Vanuit het hart van de plant groeien weer nieuwe bladeren.
Wortel
Zaaien: maart tot juni
Oogsten: vanaf half juni tot oktober
- Zaai de zaadjes direct buiten in de grond in een rij. Maak eerst een rij geultjes in de grond van 2 cm diep. Tussen de geultjes zit ongeveer 4 cm. Leg de zaadjes in de geultjes. Bedek met grond of zand. De wortels zijn klaar wanneer je de grond rond de wortels weg veegt en je de bovenkant van de wortels dik genoeg vindt. Je kunt de wortel met een schepje uit de grond wippen.
Wat is de Smaakmissie Moestuin?
In deze interactieve lesmodule helpen leerlingen van groep 1 t/m 4 de tuinvrouw, ze gaan samen op Smaakmissie! De leerlingen gaan zelf aan de slag en ontdekken zo van alles over de moestuin, plantjes en de beestjes. Tussendoor brengen ze via het digibord verslag uit over de groei van de plantjes.
De Smaakmissie Moestuin is te vinden op het online lesportaal Chef!. Log in op Chef! of maak een gratis account aan via www.voedseleducatie.nl en ga naar Aanbod - Lesprogramma's - Smaakmissie Moestuin.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan