Smaakmissie Olie en vet
We hebben allemaal elke dag oliën en vetten nodig. In deze Smaakmissie gaan leerlingen van groep 7-8 op onderzoek uit... Welke smeer- en bereidingsvetten gebruiken ze zelf wel eens? En hoeveel heb je hier eigenlijk dagelijks van nodig?
De Smaakmissie bestaat uit 6 interactieve lessen met aanvullend een digibordmodule en is te vinden op het gratis lesportaal Chef!.
De onderzoekster heeft hulp nodig!
Ze is erg druk met het doen van onderzoek naar olie en vetten. Via de helpdesk kunnen mensen ook allerlei vragen stellen over olie en vetten maar de helpdeskmedewerker is ziek! De onderzoekster is zelf te druk maar ze kan de vragen van de klanten toch niet onbeantwoord laten? Kan de klas haar hierbij helpen?
Tijdsduur
De Smaakmissie bestaat uit 6 lessen die variëren tussen 30-60 minuten.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Nieuwe video over margarine!
Deze video onderdeel van de Smaakmissie Olie en vet. In de video zie je:
- Waar margarine van gemaakt wordt
- Hoe margarine gemaakt wordt
- Waarom margarine, oliën en vetten belangrijk zijn voor je lichaam
- Hoe je zelf margarine kunt maken!
Bekijk de video hiernaast of in de Smaakmissie Olie en vet.
Hoe zet je een Smaakmissie in?
Op het lesportaal Chef! vind je een overzicht bij welke kerndoelen voor het basisonderwijs voedseleducatie aansluit. Er zijn verschillende manieren om ons aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
Op het lesportaal Chef! vind je een overzicht bij welke kerndoelen voor het basisonderwijs voedseleducatie aansluit. Er zijn verschillende manieren om ons aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
- Project: verdeel de lessen over de dagen van de projectperiode.
- Verspreid over het schooljaar: maak van tevoren een planning, zodat alle lessen aan bod komen.
- Koppeling met reguliere lesmethoden in het onderwijs: Zowel op deze website als op Chef! staat van welke voedseleducatielessen aansluiten op reguliere lespakketten.
Waaruit bestaat de Smaakmissie?
Les 1: Wat weet ik al over olie en vet?
Tijdens de eerste les wordt de voorkennis van de leerlingen getoetst en brengen ze hun eigen gebruik van smeervetten en bak-en braadproducten in kaart.
Leerdoelen
De leerlingen:
- worden zich bewust van wat ze al weten t.a.v. olie en vet
- kunnen in kaart brengen welke smeervetten en bak- en braadproducten zij zelf eten
Les 2: Naar de supermarkt
Op naar de winkel! Welke smeervetten, bak- en baadproducten hebben ze hier allemaal? Naast een bezoek aan de supermarkt leert de klas ook meer over verzadigde en onverzadigde vetten.
Leerdoelen
De leerlingen:
- kunnen verzadigde en onverzadigde vetten onderscheiden en uitleggen dat verzadigde vetten het beste vervangen kunnen worden door onverzadigde vetten. Onverzadigd vet is oké en verzadigd vet is verkeerd. Ze kunnen hier ook voorbeelden bij noemen
- kunnen in de winkel smeervetten opzoeken en aangeven welke producten de voorkeur hebben en waarom
- kunnen in de winkel bak- en braadproducten opzoeken en aangeven welke producten de voorkeur hebben
Les 3: Gastles
Om de onderzoekster goed te kunnen helpen is het ook belangrijk om meer te weten over de productie van olie en vetten. In deze les duiken de leerlingen de productieketen in en ontdekken wat er allemaal gedaan moet worden om een olie of vet te produceren.
Leerdoelen
De leerlingen:
- verwonderen zich over de stappen die nodig zijn voor het produceren van een aantal verschillende soorten smeervetten en bak- en braadproducten
- kunnen in kaart brengen welke productiestappen nodig zijn voor het maken van margarine en waarderen het om dit vereenvoudigd zelf uit te voeren
Les 4: Een vette proefles!
Les 4 staat in het teken van proeven. Leerlingen doen verschillende proefjes en leren over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van olie en vet.
Leerdoelen
De leerlingen:
- kunnen verwoorden hoe zij verschillende soorten olie en vet vinden smaken
- weten wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid smeervetten en bak- en braadproducten is en dat dit volgens de aanbevolen hoeveelheid gegeten moet worden, niet te veel
Les 5: Vet gesmeerde presentaties!
In deze les presenteren de leerlingen de resultaten van hun onderzoek op een leuke en overtuigende manier en verwoorden ze wat ze allemaal hebben geleerd tijdens deze Smaakmissie!
Leerdoelen
De leerlingen:
- kunnen resultaten op een leuke en overtuigende manier presenteren
- kunnen verwoorden wat ze hebben geleerd tijdens deze Smaakmissie
Les 6: Koken maar!
Tijdens de laatste les maken de leerlingen een heerlijk gerechtje klaar!
Leerdoelen
De leerlingen:
- waarderen het om een salade met hierbij een dressing op oliebasis te bereide
Benieuwd naar de Smaakmissie Olie en vet?
Hoe ziet de Smaakmissie eruit?
Wanneer zet je de Smaakmissie in?
- 23 t/m 29 september 2024: Nationale Vitaliteitsweek
- 16 oktober 2024: Wereld Voedseldag
- 18 mei 2025: Wereld Plantendag
- 10 t/m 14 juni 2025: Week voor de Gezonde Jeugd
Tip: rond april gaan de koolzaadvelden gaan bloeien! Het is leuk om met de klas een veld te bezoeken.