Smaakmissie Peulvruchten, noten, vis, ei en vlees
Als we het hebben over de bouwstenen van het lichaam praten we natuurlijk over de... eiwitten! In deze Smaakmissie doen leerlingen van groep 6, 7 en 8 onderzoek naar peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en kant-en-klare vegetarische opties!
De Smaakmissie bestaat uit 6 interactieve lessen met aanvullend een digibordmodule en is te vinden op het gratis lesportaal Chef!.
Alles over eiwitten!
Mitchel is een danser en hij organiseert een dansbootcamp voor kinderen. Nou krijgt hij ineens allerlei vragen van ouders over het eten tijdens de bootcamp. Vooral over vlees, vis, vega... de eiwitten dus. Mitchel is erg druk met het bedenken van zijn moves en heeft dus helemaal geen tijd om dit uit te zoeken. Kunnen de leerlingen hem helpen om de juiste keuzes te maken en zorgen dat er informatieve bordjes bij het buffet komen te staan?
Tijdsduur
De Smaakmissie bestaat uit 6 lessen die variëren tussen 40-75 minuten.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Hoe zet je een Smaakmissie in?
Op het lesportaal Chef! vind je een overzicht bij welke kerndoelen voor het basisonderwijs voedseleducatie aansluit. Er zijn verschillende manieren om ons aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
Op het lesportaal Chef! vind je een overzicht bij welke kerndoelen voor het basisonderwijs voedseleducatie aansluit. Er zijn verschillende manieren om ons aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
- Project: verdeel de lessen over de dagen van de projectperiode.
- Verspreid over het schooljaar: maak van tevoren een planning, zodat alle lessen aan bod komen.
- Koppeling met reguliere lesmethoden in het onderwijs: Zowel op deze website als op Chef! staat van welke voedseleducatielessen aansluiten op reguliere lespakketten.
Waaruit bestaat de Smaakmissie?
Les 1: Wat weet ik al?
Deze les staat in het teken van peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en kant-en-klare vleesvervangers... de eiwitten dus! Weten jullie hier eigenlijk al veel van? Test jullie kennis en ontdek of jullie Mitchel kunnen helpen.
Leerdoelen
De leerlingen:
- worden zich bewust van wat ze al weten over peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en kant-en-klare vleesvervangers
- kunnen uitleggen wat er in het eiwitvak van de Schijf van Vijf zit
- vinden het belangrijk te variëren in consumptie binnen de groep peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en kant-en-klare vleesvervangers
Les 2: Naar de winkel!
Tijd om zelf op onderzoek uit te gaan in de supermarkt! Want op welke manier worden peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en kant-en-klare-vleesvervangers allemaal verkocht en hoe moet je ze thuis bewaren?
Leerdoelen
De leerlingen:
- kunnen in de winkel verschillende soorten peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en kant-en-klare vleesvervangers opzoeken en aangeven welke producten de voorkeur hebben
- weten hoe je peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en kant-en-klare vleesvervangers moet bewaren
Les 3: Proefles
Zit er eigenlijk veel smaakverschil tussen een gehaktballetje en een vegetarisch balletje? En wat zijn de aanbevolen hoeveelheden van de verschillende eiwitbronnen? Laten we gaan proeven!
Leerdoelen
De leerlingen:
- vinden het belangrijk om vlees, vis, peulvruchten, vleesvervangers, eieren en noten te eten om zo voldoende eiwitten, vitamines en ijzer binnen te krijgen
- weten wat de aanbevolen hoeveelheid voor de groep vlees, vis, peulvruchten, ei en noten is
Les 4: Een kijkje in de keten
Hoeveel werk kost het eigenlijk om peulvruchten, noten, vis, ei, vlees of kant-en-klare vleesvervangers te maken en in de winkel te krijgen? Tijd om de voedselketen te onderzoeken en te ontdekken waar ons eten vandaan komt!
Leerdoelen
De leerlingen:
- waarderen peulvruchten, noten, vis, ei, vlees of kant-en-klare vleesvervangers als een product waar veel werk voor nodig is
- kunnen in kaart brengen welke productiestappen nodig zijn om peulvruchten, vis en vlees te produceren
- leren wat de betekenis van verschillende keurmerken op peulvruchten, noten, vis, ei, vlees of kant-en-klare vleesvervangers is
Les 5: De buffetbordjes
Mitchel is hartstikke blij met jullie hulp, de buffetbordjes zijn bijna klaar! Voeg de laatste informatie toe. Daarna is het tijd voor het laatste controlemoment. Zal Mitchel jullie een groot applaus geven?
Leerdoelen
De leerlingen:
- weten dat het belangrijk is om te variëren binnen de groep peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en kant-en-klare vleesvervangers
- kunnen verwoorden wat ze hebben geleerd tijdens deze Smaakmissie
Les 6: Superkoks
Peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en kant-en-klare vleesvervangers, het zijn de perfecte ingrediënten voor tapas! Tijd om dit met de klas te bereiden én samen op te eten!
Leerdoelen
De leerlingen:
- kunnen vertellen waarom het belangrijk is om gerechten met peulvruchten, noten, vis, ei, vlees of kant-en-klare vleesvervangers te bereiden
- kunnen gerechten met peulvruchten, noten, vis, ei, vlees of kant-en-klare vleesvervangers bereiden en aan hun ouders presenteren
Benieuwd naar de Smaakmissie Peulvruchten, noten, vis, ei en vlees?
Hoe ziet de Smaakmissie eruit?
Wanneer zet je de Smaakmissie in?
- 23 t/m 29 september 2024: Nationale Vitaliteitsweek
- 10 oktober 2024: Dag van de Duurzaamheid
- 16 oktober 2024: Wereld Voedseldag
- 1 november 2024: Wereld Veganisme Dag
- 10 t/m 14 juni 2025: Week voor de Gezonde Jeugd