Smaakmissie Zuivel 3-4
In deze Smaakmissie ontdekken leerlingen van groep 3-4 van alles over zuivel. Hoe wordt melk eigenlijk geproduceerd? En hoe komt het dan in de supermarkt? Ga op onderzoek uit!
De Smaakmissie bestaat uit 6 interactieve lessen met aanvullend een digibordmodule en is te vinden op het gratis lesportaal Chef!.

Sien kan hulp op de boerderij goed gebruiken!
Sien woont op een boerderij en heeft hulp nodig! Haar vader is een paar dagen weg om koeien te kopen en nou moet ze de hele boerderijwinkel in haar eentje doen. Kunnen de leerlingen haar helpen?
Tijdsduur
De Smaakmissie bestaat uit 6 lessen die variëren tussen 20-60 minuten.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Hoe zet je een Smaakmissie in?
Op het lesportaal Chef! vind je een overzicht bij welke kerndoelen voor het basisonderwijs voedseleducatie aansluit. Er zijn verschillende manieren om ons aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
Op het lesportaal Chef! vind je een overzicht bij welke kerndoelen voor het basisonderwijs voedseleducatie aansluit. Er zijn verschillende manieren om ons aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
- Project: verdeel de lessen over de dagen van de projectperiode.
- Verspreid over het schooljaar: maak van tevoren een planning, zodat alle lessen aan bod komen.
- Koppeling met reguliere lesmethoden in het onderwijs: Zowel op deze website als op Chef! staat van welke voedseleducatielessen aansluiten op reguliere lespakketten.
Waaruit bestaat de Smaakmissie?
Les 1: Wat weet ik al over zuivel?
Deze les staat in het teken van zuivel. Weten jullie wat zuivel is en durven jullie verschillende soorten zuivel te proeven?
Leerdoelen
De leerlingen:
- halen voorkennis t.a.v. zuivel op
- weten dat melk van verschillende dieren kan komen en dat er ook alternatieven van planten gemaakt kunnen worden
- verwonderen zich over de veelheid aan producten die van melk worden gemaakt
- kunnen aangeven welke melkproducten en plantaardige alternatieven zij zelf eten of drinken en wanneer
Les 2: Naar de boer
Hoe wordt melk nou eigenlijk geproduceerd? En hoeveel stappen zijn er nodig voordat het in de supermarkt ligt? Ontdek het zelf!
Leerdoelen
De leerlingen:
- verwonderen zich erover hoe melk wordt geproduceerd
- kunnen uitleggen dat een koe melk kan geven omdat ze een kalfje heeft gehad
- vinden het belangrijk dat er goed voor een koe wordt gezorgd, zodat ze melk kan geven
- kunnen het proces van koe tot pak melk in de winkel in stappen weergeven
Les 3: De winkel in orde
Ojee! De boerderij gaat bijna open, maar het is nog een zooitje. Sien heeft jullie hulp hard nodig!
Leerdoelen
De leerlingen:
- verwonderen zich over de veelheid aan producten die van melk worden gemaakt
- kunnen het proces van koe tot pak melk in de winkel in stappen weergeven
- benoemen dat je de meeste melkproducten in de koelkast moet bewaren omdat ze anders bederven
- leren dat er gezonde stofjes in zuivel zitten die goed zijn voor hun spieren, botten en tanden
Les 4: De eerste klanten
De boerderijwinkel is open en de eerste klanten zijn al in de winkel. Ze stellen alleen wel moeilijke vragen. Kunnen jullie Sien helpen?
Leerdoelen
De leerlingen:
- vinden het belangrijk elke dag twee bekers melkproducten en een halve plak kaas te eten/drinken
- ontdekken dat er verschillende soorten melk zijn, zoals koeienmelk, geitenmelk en schapenmelk en dat er een plantaardige alternatief is: sojadrink met kalk (calcium) en vitamines (vitamine B12) voor mensen die geen melk willen of kunnen drinken
Les 5: Weer klanten!
Sien was heel erg blij met jullie hulp! Kunnen jullie haar vandaag weer helpen met de vragen van haar klanten?
Leerdoelen
De leerlingen:
- verwonderen zich over de veelheid van producten die van melk worden gemaakt
- verwonderen zich over hoe kaas wordt gemaakt
Les 6: Zuivelkoks
Jullie gaan samen een heerlijke zuivelproeverij maken. Kies een aantal gerechtjes en maak deze met de klas. Daarna is het tijd om deze samen op te eten. Lekker en gezellig!
Leerdoelen
De leerlingen:
- waarderen het om mee te helpen bij de bereiding van gerechten met melk en melkproducten
- vinden het belangrijk hygiënisch te werken bij het bereiden van zuivelgerechten
Benieuwd naar de Smaakmissie Zuivel?
Hoe ziet de Smaakmissie eruit?
Wanneer zet je de Smaakmissie in?
- 4 oktober 2024: Dierendag
- 7 april 2025: Wereld Gezondheidsdag
- 1 juni 2025: Wereld Melkdag
- 10 t/m 14 juni 2025: Week voor de Gezonde Jeugd