Proef, voel en ruik mee met tv-kok Sharon de Miranda, vanuit thuis!
Van 9 t/m 16 oktober bruist heel Nederland van allerlei leuke activiteiten rondom voedsel. Ook wij hebben een leuke activiteit op de planning: een online gastles van tv-kok Sharon de Miranda!
Hieronder lees je de instructie voor de les voor thuis.
Wat ga je doen?
Klaar voor de leukste Smaakles van Nederland met tv-kok Sharon de Miranda? Tijdens de les gaan kinderen samen 3 challenges aan over smaak! Raden jullie wat er onder de theedoek of in de voelbox zit? En weten jullie de hoofdsmaken te benoemen (en écht te proeven!)?
Sharon neemt jullie mee in de les en geeft de opdrachten aan de kinderen. De les duurt ongeveer 45 minuten en kun je bekijken op je computer of tablet!
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Wat heb je nodig?
Enkele stuks groente- of fruit om blind te voelen, denk aan een kokosnoot, een biet, appel of peer
1 theedoek
1 sinaasappel
1 limoen
1 grapefruit
1 portie zeekraal
1 bordje
mesje
snijplank
Een laptop of tablet om de digibordles af te spelen
Voorbereiding
Regel de boodschappen en zet alle benodigdheden klaar.
Leg de theedoek klaar met daaronder de groente of fruit die jullie gaan voelen. Je kunt ook een voelbox maken! Gebruik een schoenendoos en maak een gat aan de zijkant waardoor je je hand kunt steken.
Snijd de sinaasappel, grapefruit, limoen in partjes en leg ze op een apart bordje. Leg ook wat zeekraal op een bordje.
Open de link naar de les.
Let op: in grapefruit zit het stofje naringine. Dit stofje kan de werking van medicijnen beïnvloeden. Raadpleeg, indien u twijfelt, een huisarts.
Klaar voor de les?
Klaar voor de les?
Deel 1: welke zintuigen kennen jullie?
Deel 1: welke zintuigen kennen jullie?
Voer een gesprek over smaak: wat is dat? En waar proef je mee? Als ze niet verder komen dan de mond of tong, kun je ze verder op weg helpen. Vertel dat ook de geur de smaak bepaalt, maar ook wat je ziet, hoort, en hoe het in je mond voelt. Eigenlijk heb je al je zintuigen nodig om te kunnen zeggen of je iets lekker vindt. Want: smaakt een banaan met een bruine vlek anders? En als een koekje niet meer kraakt, is het dan net zo lekker? En wat proef je als je verkouden bent?
Voelen is één van je zintuigen. Je kunt ook goed voelen wat voor soort eten iets is! Leg een stuk fruit of groente onder een theedoek of voelbox. Tijd om te raden wat het is!
Deel 2: De hoofdsmaken proeven!
Deel 2: De hoofdsmaken proeven!
Laat elkaar je tong zien door hem uit te steken. Zien ze de bobbels op elkaars tong? Weet iemand hoe dat heet? Dat zijn smaakpapillen. Met je tong kun je de hoofdsmaken proeven. Welke hoofdsmaken kennen jullie? Weten jullie iets wat zoet, zout, zuur of bitter is?
Jullie hebben nu wat meer over smaak geleerd. Tijd om echt te gaan proeven! Serveer een bordje met limoen, sinaasappel, grapefruit en zeekraal. Ruik eerst even voordat je proeft. Kunnen jullie benoemen bij welke hoofdsmaak de limoen, sinaasappel, grapefruit en zeekraal horen? En kun je het nog steeds proeven met je neus dicht?
Tip: Je kunt ook blind proeven!
Deel 3: raad met al je zintuigen...
Deel 3: raad met al je zintuigen...
Kunnen jullie ook aan elkaar groente en fruit omschrijven? Iedereen schrijft voor zichzelf een stuk groente of fruit op en beschrijft het om de beurt aan elkaar. Zeg bijvoorbeeld welke kleur het heeft, welke smaak het heeft (zoet, zuur, zout, bitter), hoe het voelt (glad, harig), hoe het er uit ziet (klein, groot, met een steeltje), hoe het groeit, wanneer je het eet (bijvoorbeeld tussendoor, bij je ontbijt of bij de lunch), waar het van gemaakt wordt.
Bijvoorbeeld: citroen - Het smaakt zuur -Het voelt glad -Het is geel en niet helemaal rond -Het staat in de Schijf van Vijf (fruit) - Het is een vrucht -Je kan de vrucht persen
En... Konden jullie het raden?
Dutch Food Week - 9 t/m 16 oktober 2021
Samen met boeren en tuinders, (lokale) overheden, inspirerende foodondernemers en het groen onderwijs zetten de organisatie van de Dutch Food Week gezond eten, duurzaamheid in de keten en goed leven in de spotlights.
Kijken welke activiteiten in jouw regio worden organiseert? Kijk op www.dutchfoodweek.nl
De online gastles van Sharon de Miranda is mede mogelijk gemaakt door de Dutch Food Week en het Voedseleducatie Platform, waar Rabobank trotse partner van is.
Het Voedseleducatie Platform werkt samen met de agri-food sector aan een mooi, compleet en objectief voedseleducatieprogramma op basisscholen. Een onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en objectiviteit. Lees meer op www.voedseleducatieplatform.nl