Version of Het betrekken van ouders bij voedseleducatie
Het betrekken van ouders bij Smaaklessen zorgt ervoor dat er ook thuis meer aandacht is voor gezond en duurzaam eten. Goede communicatie over Smaaklessen met ouders en verzorgers speelt hierbij een grote rol. Op deze pagina vind je tips hoe je dit kunt aanpakken als school.
Ouders informeren over Smaaklessen
- Vertel ouders dat jullie starten met Smaaklessen: actieve, leuke lessen over gezond en duurzaam eten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de tekst hieronder gebruiken in jullie nieuwsbrief
- Deel de creaties van de leerlingen, zoals een eetbaar schilderij, een leuke poster of de kookcreaties.
Tekst voor in de nieuwsbrief
We zijn in de klas onlangs gestart met Smaaklessen: een lesprogramma waarmee leerlingen spelenderwijs kennis én ervaring opdoen met gezond en duurzaam eten. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen de kinderen hun eten. Wat proef je nog met je neus dicht? Staat sinaasappelsap in de Schijf van Vijf? Hoe wordt van zonnebloemen zonnebloemolie gemaakt? Wat betekent biologisch? En hoe maak je een lekker en gezond recept? Met deze vragen gaan de leerlingen aan de slag tijdens Smaaklessen.
Smaaklessen wordt al op meer dan 5000 schoolvestigingen in het primair en speciaal onderwijs gebruikt en is een bewezen effectief programma. Een gezond en gevarieerd eetpatroon is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Daarnaast is een duurzame voedingskeuze beter voor het milieu en de wereld om ons heen. Door kinderen voedselvaardigheden bij te brengen, kunnen ze nu én later gezonde en duurzame keuzes maken. Wil je meer weten over Smaaklessen? Kijk dan op www.smaaklessen.nl.
Ouders betrekken bij Smaaklessen
- Ouders zullen een vorm van ouderbetrokkenheid het meest accepteren als het een interactieve vorm is, als het kind centraal staat en als ouders het gevoel hebben dat ze zelf de regie houden rondom het onderwerp 'voeding'. Activiteiten die hier goed bij aansluiten zijn bijvoorbeeld een ouder- en kindactiviteit of een kijkmiddag/-avond op school. Deze activiteiten zorgen vaak ook voor een hoog bereik.
- Vraag ouders te helpen bij de lessen, bijvoorbeeld tijdens het koken.
- Bij een aantal lessen zijn er huiswerkopdrachten, waarbij je ouders en verzorgers ook thuis kunt betrekken bij Smaaklessen.
- Zijn er ouders op school die werkzaam zijn in de voedselsector? Bijvoorbeeld als boer, tuinder, bakker of groenteboer? In jullie nieuwsbrief zouden jullie hier een oproep voor kunnen doen, met de vraag of er mogelijkheden zijn om een keer met de klas bij het voedselbedrijf te komen kijken. Ouders vinden dit vaak leuk om te doen én voor de kinderen is het inspirerend en leerzaam! Als ouders een gastles willen verzorgen kunnen ze hiervoor ook handvatten krijgen vanuit Smaaklessen. Kijk voor meer informatie hierover op onze pagina over gastlessen.
Ouders meenemen in voedingsbeleid op school
- Hebben jullie op school al een voedingsbeleid of willen jullie een voedingsbeleid opstellen? Duidelijkheid hierover is fijn voor ouders, dus het is belangrijk om hier goed over te communiceren. Een stappenplan en tips hiervoor vind je op www.wijkiezengroenteenfruit.nu of de website van het Voedingscentrum.
- Inspireer ouders om samen met hun kind een lekkere én gezonde traktatie te maken rondom een verjaardag. Ideeën hiervoor zijn te vinden op de websites van EU-Schoolfruit en het Voedingscentrum. Besluiten jullie als school om als alternatief voor traktaties op een andere manier een feestje te vieren in de klas? Dan zijn deze feestkaartjes om een activiteit te kiezen voor de klas een leuk alternatief.
Aandacht voor voeding thuis
- Deel www.smaakwereld.nl met ouders. De Smaakwereld is een interactieve klikplaat, met leuke activiteiten over voeding. Op de klikplaat kunnen leerlingen een kijkje nemen bij de verschillende locaties van de voedselketen, zoals de fabriek, de boerderij, de supermarkt en de keuken. Door op deze locaties te klikken, vinden ze proefjes, quizzen, recepten, spelletjes en knutselactiviteiten die ze zelfstandig of met hun ouders en verzorgers kunnen doen.
- Eten en koken, daar zijn veel leuke kinderboeken over geschreven! Neem eens een kijkje bij je plaatselijke boekhandel.